Thursday, May 28, 2009

A témák, melyekkel foglalkozok szinte maguktól adódnak. Nem könnyű átadni magad a megfigyeléseknek, de miközben nézelődök és válogatok az egy bizonyos időszak alatt, "csak úgy" elkészült sok ezer kép között, egyszercsak kezd kirajzolódni egy közös problematika, ami felülemelkedik a képek helyszínén, a képekhez köthető konkrét eseményeken és egy általánosabb fogalom köré rendeződik. Így kezdett elkülönülni egy képsor, mely a kirekesztést nem megszokott elemekkel közli, hanem teljesen normális kereteken belül talál meg ellentéteket, melyekhez lehet viszonyulni. Ezek a helyzetek sokszor csak a fotón léteznek hiszen a valóságban a szituációk egy része nem is úgy látszott, ahogy a fotón megjelenik.
A képek alapjául szolgáló eredeti sorozatok közül vannak olyanok, melyek valamilyen szinten köthetők a kirekesztéshez, de ez egyáltalán nem cél. Ha van is ilyen tematikus egyezés, akkor elkerülendő a láthatóan kirekesztő viselkedés csupán rögzítése. Azzal, hogy kiemelem a történéseket eredeti kereteik közül (és nem szokványos hangsúlyokkal mutatom be őket), azt is szeretném elérni, hogy a kirekesztés ismert, már megbélyegzett alanyai mellett olyanokat is megmutassak, melyek párhuzamosan szintén kirekesztés áldozatai, de figyelem nélkül, természetesen.
Továbbá felraktam pár olyan képet is, melyeken hajlamos az ember áldozatot találni, de valójában semmi ilyesmiről nincs szó.

No comments:

Post a Comment